

2024 NMPHA Annual Conference, May 16-17, 2024 Detailed Agenda

		DAY 1: May 16	th		
9:00am	Introduction to the 2024 Annual Conference				
9:20 to	NMPHA Land Acknowledgement				
10:10	Keynote				
50-min	Linda Candelaria-Dodd, Executive Director, Con Alma Health Foundation				
Keynote					
10:10	BREAK – 10 Minutes				
Break			1		
	Room A	Room B	Room C	Room D	
10:20 to 11:05	Empowering Communities: Libraries Leading Public Health Partnerships	Broadband Access and Viability of Virtual Home Visiting for Families with Children Under Age 5	Housing is Healthcare		
45-min Learning Sessions	Dana Abbey, MLS	Kevin Drain, MSc, Theresa Cruz, Ph.D., Kevin Estes, Ph.D.	Ericka Kidd		
11:05 to 11:15 Break	BREAK - 10 Minutes				
11:15 to 12:00pm	RISE: Substance Use Treatment Re-Entry Coordination for Incarcerated Population in Dona Ana,	Lived Experiences of Community Healthcare Professionals Who Provided Care During The Pandemic	NM-YRRS: Sneak Peak at the 2023 Data		
45-min Learning Sessions	NM Athena Huckaby, Jamie Michael, Monica Chavira Urquieta, Katie Olson	Heidi Rishel Brakey, MA, B. Kyrene Maska, BA, Lisa Cacari Stone, PhD, Nancy Pandhi, MD, MPH, PhD	Courtney FitzGerald, MSSW, MPH, PhD candidate, Becky Kilburn, PhD, Dylan Pell, LMSW, MPH, Anne Marlow-Geter, MPH		
12:00pm to 12:30 Lunch	LUNCH BREAK – 30 Minutes				

12:30 to 1:00 30 min Poster Session/ Meet-Ups	VIEW POSTERS AND EXHIBITOR BOOTHS–GAMES AND PRIZES – 30 Minutes			
1:00 to 1:50 50-min Keynote	Keynote: Rodney Prunty, President/CEO, United Way of North Central New Mexico			
1:50 to 2:00 Break	BREAK - 10 Minutes			
2:00 to 3:30 90-min	Family Financial Well-Being: Research on Earned Income Tax Credit and Financial Education Workshop		Rising Healthcare Costs, A Behemoth That Can Be Controlled	
Learning Sessions	Michèl Poindexter, BA, CCHW, Jharlyn Angel-Mejia, CCHW		Mary Feldblum, Ph.D., Donna Dowell, FNP-BC	
3:30 to 3:45 15-min Administr ative Updates	U.S. Department of Health & Human Services Region 6 Administration Priorities: Acting Regional Director Julia Lothrop			
3:45 to 4:30 45-min	Healthy Tribes: Innovative, Culturally-driven approaches for wellness in Al/AN Communities	Homelessness and Health in New Mexico - Using Data to Estimate Health Outcomes of Unhoused Persons	Climate Change in New Mexico: An Unprecedented Challenge Requiring Transformative Community Action	
Learning Session	Julianna Reece MD, MPH, MBA	Dylan Pell, LMSW, MPH	Shelley Mann-Lev, MPH, Nathaniel Matthews-Trigg, MPH, CEM, NMCEM, Rosalba Ruiz Reyes, MD, MPH	
4:30 to 4:35 Closing	Closing			
4:35 to 5:00 25-min Poster Session/ Meet-Ups	View Posters & Exhibitor Booths–Games and Prizes– 25 Minutes			

DAY 2: May 17th					
9:00 am	Welcome Back NMPHA Land Acknowledgement				
9:20 to 10:10	Keynote:				
50-min Keynote	Secretary Patrick Allen, New Mexico Department of Health State Health Improvement Plan Updates and the North Star				
10:10	BREAK – 10 Minutes				
	Room A	Room B	Room C	Room D	
10:20 to 11:05	Chair Care: Collaborating with Hairstylists as Trusted Messengers to Decrease Vaccine Hesitancy	Immigrant Caregiver Perspectives on Service Needs in the New Mexico Borderlands	What does New Mexico's Stagnant, and Aging Population mean for Public Health?		
45-min Learning Sessions	Camille Velarde PhD Candidate, Melissa Martinez MD, Anna Rutins MA, Theresa Cruz PhD	Sophia Sepp, LMSW, MPH, CHES, Megan Finno-Velasquez, PhD, LMSW	Jacqueline Miller, Ph.D., Kevin Drain, Robert Rhatigan		
11:05 to 11:10 Break	BREAK - 5 Minutes				
11:10- 11:40	Advocacy in Action: Advancing Health Equity in NM by Investing in Local Health Councils	Classical Guitar as Wellness Therapy	"Shot in the Arm" A Film From Academy Award Nominee Scott Hamilton Kennedy and Executive Producer Neil deGrasse Tyson		
30-min Thriving Sessions	Valeria Alarcon, Gerilyn Antonio, MPH	Carl Whalen, DO, PhD	Maureen Flannigan		
11:40 to 12:00pm 20-min Poster Session/ Meet-Ups	VIEW POSTERS AND EXHIBITOR BOOTHS–GAMES AND PRIZES – 20 Minutes				
12:00 to 12:30 Lunch	LUNCH BREAK – 30 Minutes				

10.20 to	Vaurata.				
12:30 to 1:20 50-min	Keynote: Health Equity in New Mexico Post-Pandemic Discussion Panel				
Keynote					
1:20 to 1:30 Break	BREAK - 10 Minutes				
1:30 to 3:00	Buprenorphine Shortages in New Mexico	90 minutes	90 minutes	The Benefits of Licensed Midwifery & Community Birth in New Mexico, Among BIPOC Birthing People	
90-min Workshop s	Chloe Reichelt, MSW, Athena Huckaby, MPH, Dr. Brandon Warrick, Dr. Eric Ketcham MD, MBA, FACEP, FASAM, FACHE, FAAEM, Phillip Fiuty	SANE Nurses Helping Survivors of Intimate Partner Violence and Sexual Assault	Advanced Healthcare Directives and End of Life Options: What You Need to Know	Raquel Z. Rivera, PhD, Micaela Lara Cadena, MCRP, Jess F. Gutfreund, LM, CPM, MSM	
(and) 45-min Learning Sessions a. 1:30 - 2:15 (5-min Break) 2:20 - 3:05	Service Animals in Healthcare Settings: What You Need to Know Jeminie Shell, MA, ADAC (ADA Coordinator Certificate)	Alejandra Casarrubias, BSN, RN (MHP Student), Rape Crisis Advocate/ Case Manager	Jan Wilson, Patsy Nelson, BSN, MA		
3:00 to 3:15 Break	BREAK - 15 Minutes				
3:15 to 4:00	It's Not Just A Criminal Legal Issue: A Health Equity Approach to Preventing Sexual Violence	Resilience as Prevention: Rebuilding Community After Trauma	Better Connecting Public Health with Healthcare in New Mexico		
45-min Learning Session	Rachel Cox, LCSW, Alexandria Taylor, MPA, LMSW, Jess Clark	Allison Kellam, Aida Revilla	Christine Hollis, MPH, MPS, Jessica Osenbrugge, MS		
4:00 to 4:10	NMPHA Volunteer Acknowledgement & Closing				

Many thanks to our generous sponsors:







UNITE US

United Healthcare Community Plan



Montañas del Norte Area Health Education Center



2024 NMPHA Annual Conference Detailed Agenda as of 05.13.24